Proteza Sold

Protezarea articulatiei soldului / artroplastia de sold / implantul protezei de sold / protezare sold

Coxartroza

Despre articulatia soldului

Articulatia soldului sau articulatia coxo-femurala are un rol semnificativ in desfasurarea mersului. Impreuna cu muschii soldului indeplineste si functia de suport al greutatii corporale, mentinand pozitia verticala a acestuia. La formarea articulatiei soldului iau parte doua oase: coxalul (care impreuna cu sacrul formeaza bazinul) si femurul (osul coapsei). Extremitatea superioara a femurului prezinta un cap, capul femural care aluneca in cavitatea cotiloida din osul coxal. Cele doua suprafete ale articulatiei sunt acoperite de o structura elastica numita cartilaj, structura care permite alunecarea usoara si nedureroasa. Articulatia este limitata de un manson (capsula articulara) si se scalda intr-un lichid (lichidul sinovial) care serveste drept lubrifiant, la fel ca si uleiul in angrenajul unei masini.

Ce este coxartroza?

Cand invelisul elastic (cartilagiul) care imbraca osul la nivelul articulatiei soldului este uzat, in limbaj medical se spune ca suferiti de artroza a soldului sau coxartroza. Odata cu disparitia cartilagiului, osul va fi dezgolit. De-a lungul timpului, osul se deformeaza si formeaza denivelari sub forma de ciocuri (osteofite) care blocheaza si mai mult articulatia.
Artroza evolueaza intr-o maniera imprevizibila: ea este fie limitata la o zona restransa si se intinde progresiv, fie poate cuprinde in cateva luni de frecare intreaga suprafata de alunecare.

Cauzele acestor uzuri pot fi multiple: varsta, structura imperfecta a articulatiilor, excesul de greutate, socurile, fragilitatea mostenita prin ereditate, anumite maladii (maladii inflamatorii).

Simptomatologia

Acuzele survenite in urma acestor modificari sunt:

Evaluarea medicala

Pentru a cunoaste gravitatea cazului se folosesc indicatori precum:

Examenul radiografic al articulatiilor soldului evidentiaza ingrosari ale marginii cavitatii cotiloide, ingustarea spatiului intraarticular, denivelari sub forma de ciocuri (osteofite), osteoscleroza cu osteocondensare in zona de presiune maxima, osteoporoza sub forma de geode in capul femural si în cotil. Alte investigatii imagistice (computer tomografia sau rezonanta magnetica nucleara) sunt foarte rar utilizate pentru evaluare.

Tratamentul coxartrozei

Durerea si inflamatia articulara pot fi combatute cu ajutorul medicamentelor. Anumite medicamente condroprotectoare pot proteja cartilagiul si pot incetini evolutia artrozei. Pentru a se mentine elasticitatea si a se intretine muschii este utila gimnastica si reeducarea mersului. Este utila combaterea obezitatii care mareste solicitarea mecanica. Contractura musculara se va combate medicamentos si prin procedee fizioterapeutice.

Tratamentul medicamentos si cel de recuperare amelioreaza situatia pentru o perioada de timp, dar nu impiedica evolutia bolii si nu poate opri procesul de degradare articulara.

Cand este necesara operatia?

Daca tratamentele medicale nu au rezultat satisfacator, medicul specialist ortoped va poate recomanda o intervente chirurgicala. Incepand cu un anumit stadiu al rigiditatii si al durerii, disconfortul este atat de mare incat este momentul sa fie luata in considerare posibilitatea unei operatii. Acest stadiu este diferit de la un pacient la altul. Pentru a lua o astfel de decizie trebuie sa aveti o discutie cu medicul ortoped al dumneavoastra, care sa fie cat mai completa si care trebuie sa aiba in vedere toate optiunile care exista.

Sursa: Coxartroza - Clinicco

^sus^