Proteza Sold

Protezarea articulatiei soldului / artroplastia de sold / implantul protezei de sold / protezare sold

Implantul protezei de sold (artroplastia de sold)

Pregatirea interventiei de implant a protezei de sold

Inainte de interventia chirurgicala, este necesara examinarea completa a starii de sanatate. Vor trebui  efectuate diferite teste, cum ar fi: consult cardiologic, radiografii, analize de laborator. De asemenea, inainte de operatie este utila o evaluare stomatologica si o evaluare urologica, pentru a exclude prezenta unor infectii in organism.

Anestezia

Tipul de anestezie este decis de la caz la caz de medicul anestezist dupa evaluarea clinica si paraclinica a pacientului.

Interventia chirurgicala

Interventia chirurgicala se face sub anestezie si dureaza de obicei in medie 40 min; in timpul acesteia, sunt indepartate portiuni din os, impreuna cu cartilajul deteriorat, apoi acestea sunt inlocuite cu componentele protetice, din metal, plastic sau material ceramic. Medicul ortoped alege si recomanda tipul de proteza adecvat pentru fiecare caz si  ofera toate detaliile necesare pentru ca pacientul sa inteleaga procedura.

Ingrijirea postoperatorie

Dupa operatie, pacientul  sta 1 zi in sectia de terapie intensiva, dupa care este mutat inapoi in salon. Dupa efectuarea operatiei, este importanta  ingrijirea pacientului si recuperarea cat mai rapida si sigura, in scopul reluarii unei activitati profesionale si personale active. 

Proteze

In cazul protezarii soldului se inlocuieste articulatia soldului cu un ansamblu de implanturi articulate ce permite efectuarea miscarilor naturale ale soldului. Implanturile pentru sold au 3 componente:

Tipurile de proteze (implanturi) este foarte variat pentru a acoperi intreaga plaja de indicatii clinice. In functie de compozitia chimica implanturile pot fi de otel inoxidabil, de titan, aliaj cobalt crom, sau alumina.  Anumite componente sunt  confectionate din polietilena (plastic de inalta densitate fabricat special pentru aceasta utilizare), din metal sau din ceramica.

In functie de modul de fixare al pieselor  protetice la os putem avea:
Proteze cimentate care se fixeaza la os cu un ciment special: cimentul acrilic (polimetacrilat de metil) care joaca rolul de amortizor si de omogenizare a fortelor cu care proteza se ataseaza la femur.
Protezele necimentate se fixeaza biologic direct la os, fara intermediul cimentului. Proteza se fixeaza la os datorita proprietatilor materialului protezei, care permite cresterea osului  la suprafata de contact a protezei  la os.
Exista si combinatii ale acestor tipuri de fixari, constituind protezele de tip hibrid-cu coada cimentata si cupa necimentata sau invers.

Complicatiile posibile ale implantului protezei de sold

Artroplastia este o interventie chirurgicala importanta; in ciuda tuturor precautiilor, sunt posibile complicatii, cum ar fi:

Spitalizare

Durata spitalizarii este variabila de la un pacient la altul si de la un tip de proteza la altul; in general este cuprinsa  intre 7  si 10 zile. Pe durata spitalizarii, se administreaza medicamente pentru combaterea durerii, prevenirea infectiilor si a complicatiilor vasculare. De asemenea, sub supraveghere medicala, se efectueaza diferite exercitii de recuperare a articulatiei protezate, pentru reluarea mersului si a altor activitati.

Sursa: Implantul protezei de sold (artroplastia de sold) - Clinicco

^sus^