Proteza Sold

Protezarea articulatiei soldului / artroplastia de sold / implantul protezei de sold / protezare sold

Implantul protezei de sold de revizie (artroplastia de revizie de sold)

(inlocuirea unei proteze cu alta sau artroplastia de revizie)

Orice proteza are un timp de viata limitat, fapt ce depinde de mai multi factori: complicatii intraoperatorii, greutatea pacientului, suprasolicitarea prin activitate fizica. Din acest motiv, uzura protezelor este mult mai rapida la persoanele tinere, active fizic. Protezele sunt alcatuite din materiale care se uzeaza lent, dar continuu. Interventia de inlocuire a unei proteze poarta numele de "revizie".
Interventia chirurgicala de revizie este una mai dificila, deoarece proteza este inconjurata de leziuni osoase din jurul protezei si necesita proteze si  instrumentar  speciale.

Pregatirea interventiei de implant a protezei de sold de revizie

Inainte de interventia chirurgicala, este necesara examinarea completa a starii de sanatate. Trebuie efectuate diferite teste, cum ar fi: consult cardiologic, radiografii, analize de laborator. De asemenea, inainte de operatie este utila o evaluare stomatologica si o evaluare urologica, pentru a exclude prezenta unor infectii in organism.

Anestezia

Tipul de anestezie este decis de la caz la caz de medicul anestezist dupa evaluarea clinica si paraclinica a pacientului.

Interventia chirurgicala

Intervenția chirurgicala se face sub anestezie si durata este variabila in functie de gradul de complexitate al cazului; in timpul acesteia, sunt indepartate portiuni din os, impreuna cu cartilajul deteriorat, apoi acestea sunt inlocuite cu componentele protetice, din metal, plastic sau material ceramic.

Ingrijirea postoperatorie

Dupa operatie, pacientul  sta 1 zi in sectia de terapie intensiva, dupa care este mutat inapoi in salon. Dupa efectuarea operatiei, este importanta  ingrijirea pacientului si recuperarea cat mai rapida si sigura, in scopul reluarii unei activitati profesionale si personale active.

Complicatii posibile

Artroplastia este o interventie chirurgicala importanta; in ciuda tuturor precautiilor, sunt posibile complicatii, cum ar fi:

Spitalizare

Durata spitalizarii este variabila de la un pacient la altul si de la un tip de proteza la altul; in general este cuprinsa  intre 7  si 10 zile. Pe durata spitalizarii, se administreaza medicamente pentru combaterea durerii, prevenirea infectiilor si a complicatiilor vasculare. De asemenea, sub supraveghere medicala, se efectueaza diferite exercitii de recuperare a articulatiei protezate, pentru reluarea mersului si a altor activitati.

Sursa: Implantul protezei de sold de revizie (artroplastia de revizie de sold) - Clinicco

^sus^